Privacy Policy

1. PRIVACY of Personal Information

Star media group respects the privacy of individuals with regards to personal data (“Personal Information”) and is committed to protecting the privacy of our subscribers, contestants, members, participants, and business associates/partners (“Users”), and strives to provide a safe and secure user experience. This privacy policy is formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”), which describes how your Personal Information is collected and used,and your choices with respect to your Personal Information. The following discloses our information gathering and dissemination practices.

a.Purpose of Personal Information collected

Personal Information that you provide to us voluntarily will be processed for the following purposes (“Purposes”):

  • to complete transactions with you, manage and verify your membership of our customer loyalty scheme where applicable;
  • to direct market to you;
  • to understand and analyse your needs and preferences;
  • to develop, enhance, market and provide products and services to meet your needs;
  • to enable you to participate in promotions and contests;
  • to process exchanges or product returns;
  • to send you updates on products, news and event updates, rewards and promotions, special privileges and initiatives of Star media group, our partners and advertisers;
  • to share with you information in furtherance of Star media group’s business relationship with you and in connection with Star media group’s productsand services;
  • to improve our services; and, to respond to requests or complaints
  • to manage, verify and complete transactions and contractswith youin regards to Star media group’s business relationship with you.

Although the precise details of the Personal Information collected will vary according to the specific purpose (such as contests, forums, surveys etc) whether via online or otherwise, we on normal accounts would collect the following Personal Information from or in relation to you:

  • Name;
  • Company Name (if any);
  • Designation/Postion (if any);
  • Address;
  • Phone number(s);
  • Fax (if any);
  • Date of birth;
  • Email address;
  • Gender;
  • Identity card number or passport number

b. Storage and Retention of Personal Data

Your Personal Information shall be stored either in hard copies in our offices or in servers located in Malaysia and will beoperated and/or used eitherby us or our service providers.

Any Personal Information supplied by you will be retained by our organisation as long as necessary for the fulfilment of the Purposes stated in (1a) above or as required to satisfy legal regulatory, accounting requirements or to protect our interests.

c. Changes to Privacy Policy

We reserve the right to amend this Privacy Policy from time to time without prior notice. We advise that you check this Privacy Policy on a regular basis.

 

2. CONSENT

Star media group seeks to use your Personal Information only for the purposes of legitimate interests and with your consent.

For subscribers, it is a condition of acceptance to the collection, collation, use and/or disclosure of all the Personal Information by us for the purposes of you subscribing to the package. By subscribing, you signify your agreement.

For other individuals/myStar members, we may gather your information during member registrations and business activities. It will only be used for legitimate interests.

For business associates/partners, it is a condition of acceptance to the collection, collation, use and/or disclosure of all the Personal Information by us for the purposes of you in business contractsor transactions.

We only keep Personal Information for as long as is necessary to satisfy the specified Purposes for which it was collected. We retain Personal Information in accordance with our own guidelines, procedures and principles and in line with applicable legislation.

We may disclose your Personal Information to a Vendor (often referred to as the data processor). “Vendor” in relation to Personal Information means any person or entity (other than an employee of The Star media group) who processes the Personal Information on behalf of us. “Processing”, in relation to Personal Information means for example obtaining, recording, holding or using the Personal Information in carrying out any operation or set of operations on the Personal Information including organisation, compilation, retrieval disclosure of the Personal Information for verification purposes. These Vendor(s) will treat your Personal Information as confidential, in accordance with all applicable Data Protection legislation and will process such Personal Information only for thePurposes and within the terms set out herein.

We may disclose your Personal Information if we are required to do so by law or requirement of a competent authority.

In addition to the above, we may, from time to time work on specific initiatives with carefully selected third party companies/organisations (outside of Star media group) to share opportunities with you. If this opportunity should arise, we will inform you at the time of such initiatives that, if you decide to submit any Personal Information, it will be shared with those selected companies/organisations and we will only do so with your prior consent.

You will always be given the opportunity to consent (opt in) to your information being shared pursuant totheabove, and the selected companies/organisations will be sufficiently identified to allow you to make an informed decision. If you do consent (opt in) and subsequently visit such companies’/organisations’ websites, we cannot control how they use or otherwise process any Personal Information you provide directly to them. We always encourage you to check their sites’ terms and conditions and privacy policy before you give out any Personal Information.

OptIn: We at Star media group will not use your Personal Information for a purpose that has not previously been specified, unless we have previously obtained your consent or unless such purpose is required by law.

Consent to provide Personal Informationis not a condition for our selling a product to you, unless the information requested is required to fulfill an explicitly specifiedand legitimate purpose.

Unsubscribe: At any time, you can withdraw your consent to our collection, use or disclosure (generally Processing) of your Personal Information by calling or emailing our Customer Service as shown in Section 4of this Terms and Conditions.

If you have previously opted in to receiving commercial communications from us, while also becoming a member ofour myStar membership, should your membership to such scheme comes to an end for whatever reason, we will not take it as an implication for an automatic request to unsubscribe, and we will assume that we continue to have your consent, unless you specifically unsubscribe.

 

3. ACCURACY of information

You are responsible for informing us about changes to your Personal Information and for ensuring that such information is accurate and current.

4. Cookies

When you view this Website, we may store some data on your computer in the form of a “cookie” to automatically recognise your personal computer next time you visit.

Cookies can help us in many ways, for example, by allowing us to tailor a website to better match your interests or to store your password to save you having to re-enter it each time.

If you do not wish to receive cookies, please configure your Internet browser to erase all cookies from your computer’s hard drive, block all cookies or to receive a warning before a cookie is stored.

5. Customer Service

Please contact us if you have any queries.

Hotline: 1300-88-7827 (STAR)

Monday –Friday (8.30am to 7.30pm), excluding public holidays

Email: customerservice@thestar.com.my

Disclaimer. THE MATERIALS CONTAINED HEREIN ARE PROVIDED “AS IS” AND WITHOUT WARRANTIES OF ANY KIND EITHER EXPRESSED OR IMPLIED TO THE FULLEST EXTENT PERMISSIBLE PURSUANT TO APPLICABLE LAW. YOU AGREE TO INDEMNIFY, DEFEND AND HOLD The Star Online WEBSITE, STAR MEDIA GROUP BHD, I.STAR SDN BHD AND ALL AFFILIATED PARTNERS HARMLESS FROM ANY CLAIMS (INCLUDING, BUT NOTLIMITED TO, CLAIMS FOR DEFAMATION, TRADE DISPARAGEMENT, PRIVACY AND INTELLECTUAL PROPERTY INFRINGEMENT) AND DAMAGES INCLUDING ATTORNEYS’ FEES ARISING FROM ANY SUBMISSIONS BY YOU OR THROUGH YOUR ACCOUNT.

Dasar Privasi

 

1. PRIVASI Maklumat Peribadi

Kumpulan media The Star menghormati privasi individu berhubung dengan data peribadi (“Maklumat Peribadi”) dan amat komited untuk melindungi privasi pelanggan, peserta, ahli dan rakan perniagaan/rakan niaga kami (“Pengguna”), dan berusaha sedaya upaya untukmenyediakan pengalaman pengguna yang selamat dan terjamin. Dasar privasi ini dirumus selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta tersebut”), yang menerangkan bagaimana Maklumat Peribadi anda dikumpul dan digunakan, dan pilihan anda berhubung dengan Maklumat Peribadi anda. Amalan pengumpulan dan penyebaran maklumat kami dibentangkan seperti berikut.

a.Tujuan Pengumpulan Maklumat Peribadi

Maklumat peribadi yang anda berikan kepada kami secara sukarela akan diproses bagi tujuan berikut (“Tujuan tersebut”):

  • untuk menyelesaikan transaksi dengan anda, mengurus dan menentusahkan keahlian anda dalam skim kesetiaan pelanggan kami jika berkenaan;
  • untuk melakukan pemasaran secara langsung kepada anda;
  • untuk memahami dan menganalisis keperluan dan pilihan anda;
  • untuk membangunkan, mempertingkatkan, memasarkan dan menyediakan produk dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan anda;
  • untuk membolehkan anda untuk mengambil bahagian dalam promosi dan peraduan;
  • untuk memproses pertukaran atau pulangan produk ;
  • untuk menghantar maklumat terkini kepada anda mengenai produk, berita dan peristiwa terkini, ganjaran dan promosi, keistimewaan dan inisiatif kumpulan media The Star, rakan niaga dan pengiklan kami ;
  • untuk berkongsi dengan anda maklumat untuk mempereratkan perhubungan perniagaan kumpulan media The Star dengan anda serta berhubung dengan produk dan perkhidmatan kumpulan media The Star;
  • untuk memperbaik perkhidmatan kami, dan unuk membalas permintaan atau aduan
  • untuk mengurus, menentusahkan dan menyempurnakan transaksi dan kontrak dengan anda berhubung dengan perhubungan perniagaan kumpulan media The Star dengan anda.

Meskipun butir-butir tepat tentang Maklumat Peribadi yang dikumpul berubah-ubah menurut tujuan khas (misalnya peraduan, forum, tinjauan dll) sama ada di dalam talian atau sebaliknya, kami biasanya mengumpul Maklumat Peribadi berikut daripada atau berhubung dengan anda:

  • Nama;
  • Nama Syarikat (jika ada);
  • Jawatan (jika ada);
  • Alamat;
  • Nombor Telefon;
  • Faks (jika ada);
  • Tarikh lahir;
  • Alamat e-mel;
  • Jantina;
  • Nombor kad pengenalan atau nombor pasport

b.Penyimpanan dan Pemegangan Data Peribadi

Maklumat Peribadi anda akan disimpan sama ada dalam salinan cetak di pejabat kami atau disimpan dipelayan yang terletak di Malaysia dan akan dikendalikan dan/atau digunakan sama ada oleh kami atau penyedia perkhidmatan kami.

Sebarang Maklumat Peribadi yang diberikan oleh anda akan dipegang oleh organisasi kami selama mana yang perlu untuk memenuhi Tujuan tersebut yang dinyatakan dalam (1a) di atas atau selama mana yang diperlukan untuk memenuhi keperluan undang-undang kawal selia, perakaunan atau untuk melindungi kepentingan kami.

c. Perubahan Dasar Privasi

Kami merizab hak untuk meminda Dasar Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa notis terdahulu. Kami menasihatkan agar anda menyemak Dasar Privasi ini dengan tetap.

 

2. PERSETUJUAN

Kumpulan media The Star bercadang menggunakan Maklumat Peribadi hanya untuk tujuan kepentingan yang sah dan dengan kebenaran anda.

Untuk pelanggan, penerimaan terhadap pengumpulan, pengumpulsemakan, penggunaan dan/atau pendedahan semua Maklumat Peribadi oleh kami membentuk salah satu syarat bagi tujuan anda melanggan pakej. Dengan melanggan, anda menandakan persetujuan anda.

Untuk individu lain/ahli MyStar, kami mungkin mengumpul maklumat anda semasa pendaftaran ahli dan aktiviti perniagaan. Maklumat hanya akan digunakan untuk kepentingan sah.

Untuk rakan perniagaan/rakan niaga, penerimaan terhadap pengumpulan, pengumpulsemakan, penggunaan dan/atau pendedahan semua Maklumat Peribadi oleh kami membentuk salah satu syarat bagi tujuan anda dalam kontrak atau transaksi perniagaan.

Kami hanya menyimpan Maklumat Peribadi selama mana yang perlu untuk memenuhi Tujuan yang dinyatakan bagi pengumpulannya. Kami memegang Maklumat Peribadi mengikut garis panduan, prosedur dan prinsip kami dan selaras dengan undang-undang yang berkenaan.

Kami mungkin mendedahkan Maklumat Peribadi anda kepada Vendor (sering kali dirujuk sebagai pemproses data). “Vendor” berhubung dengan Maklumat Peribadi bermaksud mana-mana orang atau entiti (selain daripada pekerja kumpulan media The Star) yang memproses Maklumat Peribadi bagi pihak kami. “Pemprosesan”, berhubung dengan Maklumat Peribadi bermaksud contohnya mendapatkan, merekodkan, memegang atau menggunakan Maklumat Peribadi semasa melaksanakan apa-apa operasi atau himpunan operasi terhadap Data Peribadi termasuk mengatur, menyusun, mendapatkan kembali mendedahkan Maklumat Peribadi bagi tujuan penentusahan.

Vendor ini akan merahsiakan Maklumat Peribadi anda, selaras semua perundangan Perlindungan Data yang berkenaan dan akan memproses mana-mana Maklumat Peribadi sedemikian hanya untuk Tujuan tersebut dan menurut terma-terma yang dinyatakan di dalam ini.

Kami boleh mendedahkan Maklumat Peribadi anda jika kami dikehendaki berbuat demikian oleh undang-undang atau keperluan pihak berkuasa yang kompeten.

Di samping perkara di atas, kami boleh dari semasa ke semasa melaksanakan inisiatif khusus dengan syarikat /organisasi pihak ketiga yang dipilih dengan teliti (di luar kumpulan media The Star) untuk berkongsi peluang dengan anda. Jika peluang ini timbul, kami akan memaklumkan anda pada masa inisiatif itu dilaksanakan bahawa, jika anda membuat keputusan untuk memberikan sebarang Maklumat Peribadi, Maklumat Peribadi tersebut akan dikongsi dengan syarikat/organisasi terpilih tersebut dan kami hanya akan berbuat demikian sekiranya mendapat kebenaran terdahulu daripada anda.

Anda akan sentiasa diberi peluang untuk membenarkan (pilihan penyertaan) maklumat anda dikongsi selaras dengan perkara di atas, dan syarikat/organisasi terpilih akan dikenal pasti dengan cukup bagi membolehkan anda membuat keputusan termaklum. Jika anda membenarkan (pilihan penyertaan) dan seterusnya melawat laman web syarikat/organisasi tersebut, kami tidak dapat mengawal cara bagaimana mereka menggunakan atau sebaliknya memproses mana-mana Maklumat Peribadi yang diberikan oleh anda secara terus kepada mereka. Kami sentiasa menggalakkan anda agar menyemak terma dan syarat dan dasar privasi laman mereka sebelum memberikan apa-apa Maklumat Peribadi.

Pilihan Penyertaan: Kami di kumpulan media The Star tidak akan menggunakan Maklumat Peribadi anda untuk tujuan yang tidak dinyatakan terlebih dahulu, melainkan kami sebelum ini telah mendapat kebenaran anda atau melainkan jika tujuan tersebut dikehendaki oleh undang-undang.

Kebenaran untuk memberikan Maklumat Peribadi tidakmenjadi syarat bagi kami menjual produk kepada anda, melainkan jika maklumat yang diminta diperlukan untuk memenuhi tujuan yang dinyatakan secara jelas dan sah.

Membatalkan Langganan: Anda boleh menarik balik kebenaran anda terhadap pengumpulan, penggunaan atau pendedahan (secara amnya Pemprosesan) Maklumat Peribadi anda pada bila-bila masa, dengan menelefon atau menghantar e-mel kepada Perkhidmatan Pelanggan kami yang ditunjukkan dalam Seksyen 4 Terma dan Syarat ini.

Jika anda sebelum ini memilih untuk menerima komunikasi perdagangan daripada kami, di samping menjadi ahli MyStar, sekiranya keahlian anda dalam skim tersebut tamat atas apa jua jenis sebab, kami tidak akan menganggapnya secara tersirat sebagai permintaan automatik untuk berhenti melanggan, dan kami akan mengandaikan bahawa kami terus mempunyai kebenaran anda, kecuali jika anda mengambil keputusan khusus untuk berhenti melanggan.

 

3.KETEPATAN maklumat

Anda bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada kami tentang perubahan pada Maklumat Peribadi anda dan untuk memastikan bahawa maklumat tersebut adalah tepat dan terkini.

4.Cookie

Apabila anda melawat laman web ini, kami akan menyimpan data dalam bentuk cookie untuk mengenal pasti komputer anda secara automatik pada kunjungan anda di masa depan.

Cookie boleh membantu dalam pelbagai cara, contohnya membenarkan kami untuk menyesuaikan laman web mengikut citarasa anda atau menyimpan kata laluan agar anda tidak perlu mengisi semula setiap kali anda mengunjungi laman web ini.

Jika anda tidak mahu menerima cookie, sila konfigurasi browser Internet anda untuk memadam cookie dari hard drive, menyekat cookie atau pilih untuk menerima amaran sebelum cookie disimpan.

5.Perkhidmatan Pelanggan

Sila hubungi kami jika anda mempunyai sebarang pertanyaan.

Hotline: 1300-88-7827 (STAR)

Isnin –Jumaat (8.30pg hingga 7.30ptg), tidak termasuk cuti umum.

E-mel: customerservice@thestar.com.my

Jika terdapat sebarang perkara yang tidak konsisten antara terma dan syarat dalam Bahasa Malaysia, dan versi dalam Bahasa Inggeris yang terkandung di atas, versi terma dan syarat dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Penafian: BAHAN YANG TERKANDUNG DI DALAM INI DIANGGAP DISEDIAKAN “SEADANYA” DAN TANPA SEBARANG JAMINAN TIDAK KIRA JENISNYA SAMA ADA NYATA ATAU TERSIRAT SETAKAT MAKSIMUM YANG DIBENARKAN SELARAS DENGAN UNDANG-UNDANG YANG BERKENAAN. ANDA BERSETUJU UNTUK MENANGGUNG RUGI, MEMBELA DAN TIDAK MEMPERTANGGUNGJAWABKAN LAMAN WEB The Star Online, STAR MEDIA GROUP BHD, I.STAR SDN BHD DAN SEMUA RAKAN NIAGA GABUNGAN TERHADAP APA-APA TUNTUTAN (TERMASUK, TETAPI TIDAK TERHAD KEPADA, TUNTUTAN UNTUK FITNAH, MEMPERKECIL-KECILKAN PERDAGANGAN (‘TRADE DISPARAGEMENT’), PELANGGARAN PRIVASI DAN HARTA INTELEK) DAN GANTIRUGI TERMASUK FI PEGUAM BERBANGKIT DARIPADA SEBARANG PENYERAHAN OLEH ANDA ATAU MELALUI AKAUN ANDA.

Back To Top
Like eBooks? Visit our ebook page at eSentral!